2024 m. interjero dizaino tendencijos – netikėti spalvų deriniai

Tarptautinėse parodose „Heimtextil“ bei „Ambiente“ ir Milano dizaino savaitėje vyravo drąsūs spalvų deriniai, išraiškingos tekstūros, unikalios detalės, amatininkų dirbiniai ir dėmesys tvarumui.

Tarptautinėse dizaino parodose „Heimtextil“ bei „Ambiente“ ir Milano dizaino savaitėje vyravo drąsūs spalvų deriniai, išraiškingos tekstūros, unikalios detalės, amatininkų dirbiniai ir dėmesys tvarumui. Netikėti spalvų deriniai ir dizaino elementai sukuria naujumo efektą, pasakoja Susanna Björklund. Ji apžvelgia šiuos tris renginius ir dalijasi savo įžvalgomis. Susipažinkite su 2024 m. dizaino tendencijomis!

Tarptautinės dizaino parodos suteikia vertingos informacijos apie spalvų ir dizaino tendencijas. Interjero tekstilės parodoje „Heimtextil“ daug dėmesio skiriama tvarumui, o namų apyvokos reikmenų ir plataus vartojimo prekių parodoje „Ambiente“ taip pat pristatomi jaunųjų talentų kūriniai. Šios abi parodos kasmet vyksta Frankfurte. Milano dizaino savaitė – vienas didžiausių metų dizaino renginių.

Spalvos atspindi mūsų epochą

Gyvename informacijos valdomoje ekonomikoje ir beveik viską, kas vyksta pasaulinėje dizaino scenoje, galime akimirksniu pamatyti internete. Tendencijos gimsta ir išnyksta, jos nuolat kinta ir turi daugybę variacijų. Galbūt todėl 21 amžiuje sumažėjo atskirų tendencijų reikšmė. Tris pastarosios dizaino parodos parodė, kad mūsų epochos dvasią ir toliau atspindi naujos įdomios spalvos.

Nuotraukoje – kolekcijų „Chamotte“ ir „Mater“ plytelės („Mutina“)

Šiose parodose buvo galima išvysti įvairiausių spalvų. Regis, įsivyrauja santūresnių ir blausesnių spalvų paletė su retkarčiais pasitaikančiais ryškių spalvų pliūpsniais. Įdomų efektą sukuria skirtingų spalvų kontrastas ir deriniai. Pavyzdžiui, karamelės ir ruda spalva puikiai dera su ryškiomis spalvomis. Nuostabiai atrodo melsvai žalsva spalva, o vyšnių spalva tebederinama su daugybe įvairių spalvų. Visose trijose parodose išryškėjo viena tendencija – vyravo visi oranžiniai ir įvairūs raudoni atspalviai, o žalia spalva šiek tiek daugiau vietos užleido žalsvai melsvai spalvai ir įvairiems mėlynos spalvos atspalviams.

Medinė vaza „Pleats Vase“ (Didi NG Wing Yin)
Spintelė „Meisen“ (Bethan Laura Wood, galerija „Nilufar“)
Pastatomas praustuvas „Cenote a colonna“ („Agape“)

Dėmesio centre – tvarumas

Kaip ir spalvoms, ypatingas dėmesys parodose buvo skiriamas tvarumui – akivaizdu, kad jis tampa svarbia bet kokio dizaino projekto dalimi. Nuo 2010 m. vienas didžiausių pasaulyje parodų organizatorių „Messe Frankfurt“ įsipareigojo vežliai žengti tvarumo link. Interjero dizaino ir tekstilės parodoje „Heimtextil“ buvo akcentuojama medžiagų kilmė, dizainas ir tvarumas. Abiejose parodose buvo demonstruojamas kūrybinis perdarymas ir perdirbimas.

Nuotraukoje – kolekcijos „Evolution“

Prancūzų dizaino studijos „Polcha“ specializacija – kūrybinis baldų perdarymas. Pavyzdžiui, šios studijos dizaineriai papuošė kėdę audinių skiautėmis, nudažytomis naudojant raudonuosius kopūstus ir špinatus. Savo ruožtu dizaineris Giles Miller sukūrė ekologiškų plytelių kolekcijas „Fin“ ir „Penny“ naudodamas vyno, kanapių, kavos, tabako, česnakų ir degtinės gamybos šalutinius produktus.

 

Tvarumas ir pakartotinis medžiagų naudojimas turi įtakos spalvų paletei

Naudojant daug spalvų ir neįprastus jų derinius sukuriamas naujumo efektas. „Nederančia“ spalva papildyta spalvų paletė įgauna šiuolaikišką akcentą. Kita vertus, populiarėjant augalinės kilmės dažams interjero spalvų paletė darosi blausesnė.

Norvegų dizaino studija „Sløyd“ kuria baldus iš vakuuminiu būdu dažytos medienos – kiekvienas toks baldas yra daugiaspalvis. Olandų dizaino studija „Kooij“ stalus „Meltingpot“ gamina iš savo pačių perdirbto plastiko prototipų ir spalvų mėginių – taip suteikia jiems trečią gyvenimą. Kiekvienas jų pagamintas stalas – unikalus, nes skirtingos spalvos sukuria nepakartojamą raštą. Abiejų šių studijų kūriniai buvo demonstruojami Milano dizaino savaitėje.

Parodoje „Heimtextil“ dėmesį traukė Simone Post sukurtas kilimas, pagamintas iš medvilnės atraižų. Suderinus daugybę spalvų dizainerei pavyko sukurti harmoningą raštą, primenantį tradicinius japonų kimono.

Kolekcijos „Roggbif“ taburetė-laiptelis ir taburetė (dizaino studija „Sløyd“)

Žmogaus rankų prisilietimas – nuostabus kontrastas socialinės žiniasklaidos tobulumui

Kaip virtualaus pasaulio ir dažnai surežisuoto socialinės žiniasklaidos bei skaitmeninių platformų tobulumo priešingybė vis labiau vertinama meistrystė ir žmogaus rankų prisilietimas. Netobulumai laikomi įdomesniais už nepriekaištingą tobulumą. Net minimalistiniai mediniai gaminiai pasižymi įdomia tekstūra, unikaliomis formomis ir neįprastomis detalėmis. Pavyzdžiui, Milano dizaino savaitėje pristatytas Annos Marijos Øfstedal medinis stalas nevienodomis kojomis atrodo taip, tarsi būtų išdrožtas rankomis.

Jaunųjų dizainerių darbai dažnai padeda suprasti, kur link krypsta dizaino tendencijos, o paroda „Talentai“ visada yra svarbiausias namų apyvokos reikmenų ir plataus vartojimo prekių parodos „Ambiente“ akcentas. Pavyzdžiui, Simonas Gehringas renka medieną miške ir iš šakų gamina kėdžių kojas, todėl kiekviena kėdė yra asimetriška ir unikali.

Plytelės jau kurį laiką yra svarbus interjero dizaino elementas ir nėra požymių, kad jų populiarumas galėtų sumenkti. Jas naudojant paprasta suteikti spalvų įvairioms erdvėms. Milano dizaino savaitėje visada verta aplankyti prekių ženklo „Mutina“ ekspoziciją. Plytelių kolekcijos „Mater“ ir „Chamotte“, kurias šiam prekių ženklui sukūrė Patricia Urquiola, žavi originalia tekstūra ir tamsių, bet ryškių spalvų palete.

 

Norite sužinoti daugiau ir gauti prieigą prie išskirtinės informacijos?

Auginkite savo kūrybingumą semdamiesi įkvėpimo iš naujausių tendencijų ir gilinkite savo žinias apie įvairias dangas. Prisijunkite prie „Tikkurila Pro Designer“ – architektams ir interjero dizaineriams skirtos kūrybinės erdvės.

Prisijunkite prie „Tikkurila Pro Designer“

 

Prisijungti
pridėta į norų sąrašą.
pašalinta iš norų sąrašo.
lt